Događaji Srbija

Dodeljene nagrade na 21. Međunarodnom festivalu koreografskih minijatura

Ovogodišnji, 21. Međunarodni festival koreografskih minijatura, pod sloganom U korak s vremenom, počeo je 2. juna u Narodnom pozorištu u Beogradu. Sinoć su na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta dodeljene nagrade najboljima.

U užoj selekciji takmičilo se 69 ostvarenja za ulazak u takmičarski deo, od kojih su četiri koreografa sa Instituta za umetničku igru iz Beograda: Mačej Kuzminski profesor savremene igre, Milica Cerović student prve godine master studija odsek koreografija, Đurđija Jelenković student osnovnih akademskih studija, odsek koreografija i Nastasja Ivetić student prve godine osnovnih akademskih studija, odsek pedagogija klasičnog baleta.

Foto: Aleksandar Milosavljević

Selekciju su odabrali članovi žirija u sastavu: primabalerina Ašhen Ataljanc, prvakinja baleta SNP-a Andreja Kulešević, koreografi Vesna Orlić, koja živi i radi u Austriji, Sara Sguotti iz Italije i Radu Poklitaru iz Ukrajine. Najuspešnijim autorima koreografija uručene su tri glavne festivalske nagrade: prva nagrada, nagrada kritike i nagrada Aleksandar Izrailovski dodeljena je profesoru Mačeju Kuzminskom, druga nagrada i nagrada publike Gašperu Kunšeku i Žiganu Kranjčaninu i treća nagrada dodeljena je Rimi Pipojan.

Stipendija Instituta za umetničku igru koja se dodeljuje domaćim koreografima u trajajnju od godinu dana, o kojoj je odlučivao tročlani žiri koji čine profesori tog fakulteta Prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović, Prof. Dijana Milošević i Prof. Aleksandar Nikolić, pripala je Luki Stojkoviću.

U takmičarskom delu program predstavili su se profesor Mačej Kuzminski s koreografijom Dominique i Milica Cerović s koreografijom (O)slobodi. Studentkinjama Đurđiji Jelenković i Nastasji Ivetić i pored toga što nisu prošle u takmičarski deo festivala pripala je prestižna nagrada Ohrabrenje koja podrazumeva sredstva za realizaciju celovečernje predstave, koja se premijerno izvodi na narednom festivalskom izdanju. Isto priznanje pripalo je i Luki Stojkoviću.

Foto: Aleksandar Milosavljević

Festival koreografskih minijatura trajaće do 10. juna, a podržali su ga Ministarstvo kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Institut za umetničku igru i mnogobrojni sponzori.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.