Događaji Filmovi&Serije Svet

Dodeljen „Oskar” za 2021. godinu

Sinoć je, 25. aprila 2021, svečano održana 93. po redu ceremonija dodele najprestižnijih nagrada u svetu filma „Oskar”, uz poštovanje svih mera u borbi protiv pandemije kovida 19.

(Fotografija: „Dolbi teatar”, Holivud, Los Anđeles; © Dolby Theatre)

Zbog same specifičnosti celokupne situacije u svetu izazvane pandemijom koja je pogodila, između ostalog, i filmsku industriju, dodela „Oskara” je organizovana na više lokacija, i to skoro dva meseca kasnije (tradicionalni datum dodele je 28. februar). Najvažniji delovi ceremonije održani su u Los Anđelesu (kao i obično), tačnije u „Dolbi teatru”, novom Muzeju filma Akademije filmskih umetnosti i nauke, ali ovoga puta i na „Junion stanici” (zbog svoje veličine omogućava poštovanje neophodne fizičke distance), glavnoj železničkoj stanici u gradu, urađenoj u ar deko stilu. Takođe, dodele su bile i u inostranstvu: u dvorani Britanskog filmskog instituta u Londonu za nominovana britanska ostvarenja, odnosno u studiju u Parizu za nominovana francuska ostvarenja.

Organizatori su svim nominovanim uputili pismo u kojem su tražili njihovo fizičko prisustvo na dodeli, te da izbegnu javljanje putem virtuelnih platformi poput Zuma, dok su producenti napravili ograničeni popis zvanica – takav da čak ni neki najmoćniji ljudi holivudskih filmskih studija nisu mogli da prisutvuju. Ali za razliku od svih prethodnih godina, ovoga puta je grandiozni „crveni tepih” bio znatno smanjen, kao i razni zabavni performansi.

Ono što je ove godine takođe zanimljive, nakon brojnih kritika prethodnih dodela, jeste to da „Oskar” nije više suviše beo (#OscarsSoWhite) niti suviše muški (#OscarsSoMale), čime je izbegnuto ponovno kritikovanje zbog nedostatka različitosti. Neki od voditelja ovogodišnje ceremonije bili su: Bong Džun-ho, Bred Pit, Hali Beri, Harison Ford, Hoakin Finiks, Lora Dern, Rene Zelveger, Rita Moreno, Vajola Dejvis…

A evo čija imena i nazivi kojih ostvarenja su sinoć izgovoreni u nastavku čuvene rečenice „And the ’Oscar‘ goes to…” (srp. „A ’Oskara’ dobija…”):

(Fotografije: Dobitnici nagrade „Oskar” na 93. ceremoniji dodele, 25. april 2021, SAD; © Academy of Motion Picture Arts and Sciences)

Listu ovogodišnjih nominacija, odnosno dobitnika u 25 kategorija možete da pogledate ovde.

Prva dodela nagrade „Oskar”, koju predstavlja pozlaćena statueta – vitez koji drži krstaški mač, napravljena od britanijuma u ar deko stilu, na crnoj metalnoj osnovi – rolna filma, dugačka 34,29 centimetara i teška 3,85 kilograma, održana je 16. maja 1929. na privatnom branču u hotelu „Ruzvelt” u Holivudu. Na toj ceremoniji prisustvovalo je samo 26 osoba, a do sada je dodeljeno ukupno više od 3.000 nagrada, od čega 338 za najbolje glumce i glumice. Zanimljivo je da je drama žanr koji najčeće odnosi pobedu.

(Fotografija: Nagrada „Oskar”, pozlaćena statueta; © Academy of Motion Picture Arts and Sciences)

Devedeset treća dodela „Oskara”, kojoj su prethodile 73. „BAFTA”, 78. „Zlatni globus” i 63. „Gremi”, prenošena je uživo na američkom televizijskom kanalu „Ej-Bi-Si”, kao i na TV kanalima u preko 225 zemalja širom sveta. U Srbiji ste mogli da pratite na RTS 1 od 2 časa ujutru.

(Naslovna fotografija: 93. dodela nagrade „Oskar”, 25. april 2021, SAD; © Academy of Motion Picture Arts and Sciences)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.