Događaji Srbija

Direktorki Beogradskog festivala igre uručen Orden italijanske zvezde

Juče je u rezidenciji ambasadora Italije u Beogradu, Nj.E. gospodina Đuzepea Manca, direktorki Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za igru, Aji Jung uručen Orden italijanske zvezde. Odlukom predsednika Italije, Nj.E. Serđa Matarele, Aja Jung je odlikovana najvišim italijanskim državnim priznanjem u oblasti kulture (Knighthood of the Order of the Star of Italy).

U prisustvu predsednice Vlade Ane Brnabić, brojnih diplomatskih predstavnika, kao i predstavnika medija, kulture i biznisa, Aja Jung se na italijanskom jeziku zahvalila na ovom važnom priznanju koje dolazi iz zemlje kulture.

Aja Jung je rođena u Beogradu, 1972. godine i diplomirala u klasi Marije Janković u Baletskoj školi Lujo Davičo. 1989. godine je dobila dvogodišnju stipendiju Škole Džofri baleta u Njujorku. Paralelno je bila uključena u programe Univerziteta Džulijard, Baletskog instituta Njubert pri Karnegi Holu i Brodvejskog centra za igru. 1992. godine, bila je angažovana u mjuziklu “Starlight Express” u Bohumu u Nemačkoj, igrajući ulogu Elektre.

Svoju samostalnu karijeru započinje po povratku u Beograd, i ona beleži celovečernje predstave: „Ofelija u ogledalu“, koprodukcija: City Ballet i Atelje 212, Beograd (premijera: Nacionalni teatar Severne Grcke, Solun, avgust 1992), „Ja, Meduza“, koprodukcija: City Ballet i Atelje 212, Beograd, Gradski teatar, Krf, Grčka(premijera: Krf, Grčka, januar 1994), „Zelle“ , koprodukcija: City Ballet i Atelje 212, Beograd (premijera: Atelje 212, Beograd, maj 1999), “Priča o Džozefini Bejker”, koprodukcija: City Ballet i Beogradsko dramsko pozorište (premijera: Teatar Hari de Žur, Njujork, SAD, avgust 2002). Sa ovim predstavama, u kojima je igrala glavne role i potpisivala izvršnu produkciju i organizaciju gostovanja, uspešno je nastupala u: SAD (Njujork, Boston), Kanada (Toronto), Grčka (Atina, Solun, Larisa, Volos, Rodos, Patra, Krf, Hios, Hanja, Iraklion…), Italija (La Specija, Luka, Parma, Padova, Brindizi, Bolcano, Fivicano, Bolonja, Ferara…), Rusija (Moskva), Francuska (Pariz, Arl, Avinjon), Meksiko (Halapa, Verakruz, Meksiko Siti), Kipar (Limasol, Larnaka, Nikozija), Ukrajina (Kijev, Odesa), Venecuela (Karakas), Australija (Pert), Nemačka (Diseldorf), Škotska (Edinburg Festival), Srbija (Beograd, Novi Sad – Sterijino Pozorje, Kruševac, Subotica, Zrenjanin…), Crna Gora (Budva Grad Teatar), Senegal (Dakar), Rumunija (Bukurešt, Sibiju), Poljska (Krakov), Litvanija (Kaunas, Vilnus), Jermenija (Jerevan)… Kao igračica, osvojila je nagrade na festivalima u Italiji (1999) i Ukrajini (Festival, Vatslav Nižinski, 2001).

Bila je međunarodni delegat – koordinator projekata Međunarodnog saveta za igru pri UNESCO u Grčkoj, od 1995-1998. Savetnica gradonacelnika Krfa za programe kulture, od 1997-1999, predsednica Saveta za igru Srbije i Crne Gore pri UNESCO, od 2002-2012. Jedna od osnivača letnjeg festivala Corfu Fest, Krf, Grčka, i umetnička direktorka ove manifestacije od 2002–2007. Osnivačica i direktorka Međunarodne letnje baletske škole na Krfu, Grčka, 2004–2008. Bila je član komisije UNESCO u Parizu, za dodelu sredstava projektima iz oblasti tradicionalne, klasične i savremene igre svetu, od 2005-2008, kao i članica organizacionog tima svetskih kongresa Međunarodnog saveta za igru pri UNESCO (Pariz, Beograd, Krf, Atina, Naksos, Kijev) i evropskog kongresa WDA ITI UNESCO (Taranto). Aja Jung je organizovala brojne međunarodne seminare klasičnog baleta i savremene igre u Srbiji, Italiji i Grčkoj. Bila je dugogodišnji producent gostovanja Zvezda Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga, vrhunskih igrača koje je predstavila i publici u Beogradu, Atini i Solunu. Aja Jung je bila član žirija baletskih takmičenja u Milanu, Pesaru i Ćivitanovi. Saradnica je milanskog magazina “Igra”.

Aja Jung je osnivačica i umetnička direktorka Beogradskog festivala igre, koji se od 2004. godine održava u Srbiji. Festival je odmah na početku dobio nagradu Fonda Jelena Šantić, a UNESCO ga je proglasio vodećim projektom u oblasti kulture u regionu Jugoistočne Evrope (2006), nakon čega je usledio prijem u Svetsku alijansu umetničke igre (WDA – ITI UNESCO). Nemački časopis BalletTanz, označio je 2012. godine Beogradski festival igre kao “najreprezentativniju manifestaciju starog kontinenta” i “trendsetera u oblasti umetničke igre”. Od 2013., Festival se realizuje pod pokroviteljstvom Delegacije EU u Srbiji, a glavni program prethodne edicije (2017) pratilo je skoro 23.000 gledalaca. 15. Beogradski festival igre počinje 15. marta, i trajaće do 4. aprila 2018. godine. Pred beogradskom i novosadskom publikom nastupiće 15 vrhunskih trupa umetničke igre.

Aja Jung je jedna od osnivača i upraviteljka Nacionalne fondacije za umetničku igru u Beogradu. Fondacija je osnovana 2009. godine odlukom Ministarstva kulture Republike Srbije. Kroz ovu instituciju, pokrenuta je prva internacionalna Baletska škola u Srbiji. U produkciji Fondacije, nastale su i predstave “Prokleta avlija” u koreografiji Dane Rutemberg, “Stranac” u koreografiji Miloša Isailovića”, “Časovi igre…”u koreografiji Staše Zurovca i “Partitura” u koreografiji Paola Manđole.Pored brojnih projekata iz oblasti edukacije i promocije igre, Fondacija je 2017. godine realizovala i prvi Karavan igre, projekat koji je omogućio interaktivne programe umetničke igre u 15 srpskih gradova.

Aja Jung je pre 5 godina, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, pokrenula manifestaciju Dani igre u Kinoteci. Revija prikazuje najzanimljivija nova filmska dokumentarna ostvarenja iz oblasti umetničke igre, a ove godine se održala od 24-28 januara.

Aja Jung je potpredsednik evropskog ogranka Svetske alijanse za umetničku igru – WDA Europe, ITI UNESCO sa sedistem u Rimu, od 2010. godine.

Odlukom ministarke kulture Francuske, Odri Azule, odlikovana je Ordenom umetnosti i knjževnosti u rangu Viteza, 2016. godine.

Odlukom predsednika Italije, Nj.E. Serđa Matarele, 29.01.2018. godine, u Beogradu, Aji Jung je uručeno najviše italijansko državno odlikovanje u oblasti kulture – Orden italijanske zvezde.

Aja Jung ce predsedavati žirijem takmičenja mladih koreografa u Valensiji, u maju 2018. godine.

Aja Jung je udata, ima dve ćerke. Govori engleski i grčki jezik.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.