Događaji Srbija

Darko Bajić na 13. „LIFFE-u”: Smrt Gorana Paskaljevića je veliki gubitak za srpsku, evropsku i svetsku kulturu

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu u Leskovcu, sinoć je, 25. septembra 2020, otvoren 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije „LIFFE”, koji će biti održan do 29. septembra 2020. na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn.

Nakon svečane ceremonije, prikazan je film „Ime naroda” Darka Bajićavan konkurencije, a u toku prve festivalske večeri u Takmičarskom programu prikazani su filmovi „Vrba” makedonskog reditelja Milča Mančevskog i „Polusestra” slovenačkog autora Damjana Kozolea, hrvatski film „Ideš? Idem!” Ljube Zdjelarevića u kategoriji Nezavisnog filma, i specijalna projekcija filma „Uprkos magli” Gorana Paskaljevića, reditelja i ovogodišnjeg laureata nagrade „Živojin Žika Pavlović”, koji je sinoć preminuo.

Povodom smrti čuvenog reditelja, umetnički direktor LIFFE-a Darko Bajić je na današnjoj konferenciji za medije istakao da je to izuzetan gubitak za sve:

„To je velika tragedija i za srpsku, evropsku, ali i za svetsku kulturu. To je tragedija i za nas koji smo ga poznavali i izuzetno poštovali. On mi je bio prijatelj i ja sam želeo da mu posvetim jučerašnju premijeru. To sam saopštio publici i umesto minuta ćutanja, on je dobio aplauz koji je dugo trajao i koji je predstavljao zahvalnost publike na svim filmovima koje je Goran napravio za nas, a kojih se svi rado sećamo”.

Govoreći o filmu „Ime naroda” iz ugla reditelja, Darko Bajić je istakao da je motivacija da prihvati poziv scenariste Milovana Vitezovića i producenta filma Lazara Ristovskog bio lik Svetozara Miletića.

„Ono što mi je bilo značajno u istraživanju i odluci da radim film jeste Svetozar Miletić i njegov idealizam koji je imao. On je bio izuzetno jak borac, a ja volim filmove u kojima junaci dominiraju. Tu su i njegova vezanost za porodicu, ali i žrtva koju je on imao radeći, stvarajući i pokušavajući da zaštiti slobodu Srba, njihovog jezika i crkve u Austrougarskoj monarhiji, tadašnjoj centralizovanoj velesili. Sve to me je zainteresovalo da vidim i uporedim šta se sve dešavalo kroz istoriju sredinom i krajem 19. veka i koliko se to vreme razlikuje, a šta je isto ovom danas”.

O radu kao koscenarista filma „Ime naroda”, za koji Milovan Vitezović potpisuje originalni scenario, Kosta Peševski je na današnjoj konferenciji za medije rekao:

„Originalni scenario prvobitno je zamišljen za TV seriju, zbog čega je najpre trebalo da ga svedem u filmsku formu, a nakon toga da, zajedno sa Darkom Bajićem, radim na njegovoj daljoj adaptaciji, jer način na koji je napisan nije trpeo formu savremenog filma“.

Zbog velikog vremenskog raspona koji obuhvata radnja filma, od detinjstva do smrti Svetozara Miletića, tražili smo formu koja će zadovoljiti kriterijum filma ovako kako je zamišljen, ali i formu savremenog filma. Zato smo napravili bitne intervencije, tako što smo težište sa glavnog junaka prebacili na njegovu ćerku Milicu Tomić, jer je ona jedini lik koji spaja dve generacije ljudi koji su se borili za prisajedinjenje Vojvodine”.

Ana Franić, glumica i ovogodišnja članica žirija LIFFE-a, istakla je da ne odbija saradnju sa Darkom Bajićem, a o samom filmu i ulozi Anke Miletić, koju tumači, rekla je:

Anka Miletić je žena iz senke, neko ko je stub kuće i bez koga ni borba Svetozara Miletića ni njihove ćerke, Milice Miletić, sigurno ne bi bila izvodljiva da u njoj nisu imali ono što ona jeste – stub i stožer koji ih okuplja.

Film ‘Ime naroda’ nije samo istorijski, nego je ujedno i priča o ljubavi na više nivoa. Ključ vezivanja publike za film je u tome što su Darko Bajić i Kosta Peševski uspeli da, od nečega što je u startu pretendovalo da bude istorijska saga, u stvari naprave pravi ljubavni film koji ne tretira ljubav samo u muško-ženskom odnosu, nego oslikava i ljubav čoveka prema svojoj domovini na najlepši način, kao i ljubav porodice. Mislim da je to publika prepoznala, jer se film izdigao iznad nečega što je samo politički ili istorijski kontekst, i govori i o ljubavi, a to ljude radi na ličnom planu”.

Ana je istakla da joj je zadovoljstvo što će se naći, kao član žirija – koji ove godine čine i Maja Miloš i Teona Mitevska Strugar, u društvu dve divne dame i rediteljke, čiji rad veoma ceni.

Trećeg festivalskog dana, u nedelju 27. septembra 2020, u Takmičarskom programu srpsku premijeru imaće film „Koncentriši se, baba” bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice (leskovačko Narodno pozorište u 19 časova), dok će se u Bioskopu LKC-a održati projekcija filma „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, od 21 čas. U sklopu iste selekcije, na onlajn platformi biće prikazano hrvatsko ostvarenje „Glas” Ognjena Sviličića. Projekcije makedonskog filma „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija” Teone Mitevske Strugar (17 časova) i srpskog filma „Klip” Maje Miloš (19 časova) biće održane, takođe, onlajn, kao deo selekcije Pobednici. Na istom mestu, u kategoriji Nezavisnog filma, biće prikazan i film „Mamonga” Stefana Maleševića (23 časa). U programu Studentski film biće prikazani filmovi iz Hrvatske i Slovenije, a u sklopu pratećeg programa biće održana promocija knjige „Piščevo putovanje: mitska struktura za pisce” Kristofera Voglera, u izdanju Filmskog centra Srbije (FCS).

Trinaesti „LIFFE” će biti održan u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije (FCS) i sponzora. Festival će biti održan u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

(Fotografije: © „LIFFE”, „KomunikArt”)

(Fotografija: poslednja u tekstu © Nikola Stojanović)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.