Događaji Srbija

„Dani evropske baštine“ u Zemunu

Na manifestaciji „Dani evropske baštine 2015“ održanoj u Zemunu, prikazano je mnogo zanimljivih programa i predmeta. Kao deo manifestacije, posebnu pažnju privukli su izrada narodnih nošnji i primena starih zanata u savremenom životu, koji su predstavljeni kao nasleđe Zemuna.

U Udruženju umetnika AB Batajnica“ i Domu penzionera Bežanijska kosa“ predstavljena je izložba slika, lampi, nakita, keramike, predmeta od kovanog gvožđa, suvenira. Takođe, u Domu penzionera prikazana su dela nastala pletenjem, heklanjem, šivenjem, vezenjem, tkanjem, grnčarenjem, tapiserijom. Neki umetnici su prikazivali postupak izrade svojih dela, a veliku pažnju privukao je kratki kurs moderne dekorativne „dekupaž“ tehnike.

U okviru „Dana evropske baštine 2015“ organizovani su i: priča o nošnjama i starim zanatima, postupak pravljenja pozorišnih lutaka i njihovog oživljavanja na sceni, predavanja o muzici i starim tradicionalnim instrumentima, veče posvećeno nastanku violine, govor o tehnici restauracije ikona, odnosno o ikonama i ikonostasu, predavanje o konzervaciji i restauraciji knjiga, prezentacija industrijskog nasleđa i zanatstva, gde je predstavljena kolekcija najmodrenijih satovaInsa“ i linija proizvodnje novih vozila javnog prevoza, fabrikeIkarbus„, koje ova fabrika pravi u saradnji sa nemačkimMercedesom„, predavanje o istorijatu vatrogasaca, prezentacija dela procesa izrade nakita od zlata.

Ova godina proglašena je evropskom godinom „industrijskog i tehničkog nasleđa“.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.