Događaji Kultura Najave Srbija

Dani Danila Bate Stojkovića

Vrnjačka Banja je Bati Stojkoviću davala najbolje, a zauzvrat, od njega dobijala takođe najbolje. Koliko je Bata voleo Vrnjačku Banju dokazuje rečenica koju je izgovorio u kultnoj vrnjačkoj kafani „ Pahuljica „: ….Dok sam živ neću izlaziti iz Vrnjačke Banje

Dani Bata StojkovicOd te 1994. godine, Bata je svaki rođendan proslavljao u Vrnjačkoj Banji sa svojim prijateljima. Tradicionalni ritual se ogledao u obilasku malih, za turiste skoro neprimetnih vrnjačkih kafana punih duha.

Bata se poslednji put poklonio publici upravo u Banji na promociji knjige „Karirani stolnjak“, koja govori o njegovim druženjima s vrnjačkim kafanama i ljudima koje je u njima sretao.

I svašta se još moglo čuti o Bati tih dana. Da je voleo najviše roze sa puno leda, da se dešavalo da u šanku ostavi kamaru para za svaki slučaj ako se zaboravi ili društvo nema da plati, da je voleo da zaviri u kuhinju i da je voleo Banju. Izgleda da i posle toliko godina od njegovog odlaska i Banja još uvek voli njega…..kaže  Stana Cica Simi iz udruženja građana „Prijatelji Bate Stojkovića“ i vlasnik restorana „ CICINO SOKAČE „ gde se mogu konzumirati Batina jela.

Ovom velikanu srpskog glumišta, Vrnjačka Banja se odužila manifestacijom „ Dani Danila Bate Stojkovića „, koja se ove godine od 10-13. Avgusta, održava po šesti put.

Interesantno je reći, da je  hotelu „Fontana“ svake godine do Batine smrti  soba 108  od 13 avgusta uvek bila slobodna za glumca i njegovu suprugu. Soba u kojoj je poznati glumac odsedao je restilizovana i opremljena nekadašnjim nameštajem koji su donirali njegovi prijatelji iz Vrnjačke Banje koju je Bata neizmerno voleo i uvek joj se vraćao…..kaže Nikola Džamić organizator ove manifestacije, i dodaje da su Nemanja i Aleksandra Oravec  mladi bračni par iz Novog Sada, odlučili  da 2011. godine, svoj medeni mesec provedu u sobi 108 hotela „Fontana“. 

Amfiteatar u Vrnjačkoj Banji, koji je svake godine centralno mesto učesnicima Festivala filmskog scenarija, od 2010. godine nosi naziv po jednom od najznačajnijih ličnosti srpskog glumišta Danilu – Bati Stojkoviću. Treba reći da smo  uspeli  da Batu večno nastanimo u mestu koje je svim srcem voleo …..kaže Goran Karavesović iz Turističke organizacije VB.

Ove godine na letnjoj sceni u Vrnjačkoj Banji svi gosti će moći da pogledaju pozorišne predstave, književne večeri, izložbe, projekcije starih Batinih filmova…itd.

U znak sećanja , u vrnjačkom parku će biti posađeno Batino stablo, a to će uraditi Mira Banjac, Caci Mihailović i Milica Kralj.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.