Događaji Srbija

Dan ljudskih prava „Merlinka” festival obeležava projekcijom kratkih filmova, među kojima je i domaći film „Quiero decirte”

Festival LGBT filma – Merlinka, obeležiće 10. decembar, Dan ljudskih prava, projekcijom više od pedeset kratkometražnih filmova, među kojima je i film domaćeg autora Stefana M. Mladenovića – Quiero decirte, koji je na repertoaru od 21 čas. Program počinje u 13 časova u Domu omladine Beograd, a karta za sve projekcije košta 300 dinara.

Povodom Merlinka festivala i samog položaja LGBT populacije u Srbiji, razgovarali smo sa Predragom Azdejkovićem, direktorom festivala i urednikom Optimist magazina.

”Sama LGBT zajednica treba da bude uključenija i da se brine za svoj položaj. Neće nam niko srediti naše probleme, ukoliko se sami ne angažujemo. Kultura i umetnost prave pozitivnu promenu u tome. Na veliku žalost, većina stvari je samo deklarativna, kada je reč o položaju LGBT populacije u Srbiji, i predstavlja zamazivanje očiju. Kada se desi nasilje – šteta je načinjena. Želim da taj policajac koji sada reaguje zbog nasilja u budućnosti nema šta da traži, jer nasilje ne treba ni da se desi. Autohomofobija je veoma prisutna u Srbiji. Očekuje se da se budemo prihvaćeni, ali kroz određene promene. Tako postajemo dosadni. Čovek treba da bude onakav kakav jeste.”

About the author

Stefan Mihajlovski

Stefan Mihajlovski

Diplomirani komunikolog. Student master programa Proizvodnja TV serija. Pisac knjiga ''14 dana karantina''. ''Ispod grla'' i ''Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti''. TV autor i voditelj. Kolumnista. Aktivista za ljudska prava.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.