Dan ljudskih prava „Merlinka” festival obeležava projekcijom kratkih filmova, među kojima je i domaći film „Quiero decirte”

0

Festival LGBT filma – Merlinka, obeležiće 10. decembar, Dan ljudskih prava, projekcijom više od pedeset kratkometražnih filmova, među kojima je i film domaćeg autora Stefana M. Mladenovića – Quiero decirte, koji je na repertoaru od 21 čas. Program počinje u 13 časova u Domu omladine Beograd, a karta za sve projekcije košta 300 dinara.

Povodom Merlinka festivala i samog položaja LGBT populacije u Srbiji, razgovarali smo sa Predragom Azdejkovićem, direktorom festivala i urednikom Optimist magazina.

“Sama LGBT zajednica treba da bude uključenija i da se brine za svoj položaj. Neće nam niko srediti naše probleme, ukoliko se sami ne angažujemo. Kultura i umetnost prave pozitivnu promenu u tome. Na veliku žalost, većina stvari je samo deklarativna, kada je reč o položaju LGBT populacije u Srbiji, i predstavlja zamazivanje očiju. Kada se desi nasilje – šteta je načinjena. Želim da taj policajac koji sada reaguje zbog nasilja u budućnosti nema šta da traži, jer nasilje ne treba ni da se desi. Autohomofobija je veoma prisutna u Srbiji. Očekuje se da se budemo prihvaćeni, ali kroz određene promene. Tako postajemo dosadni. Čovek treba da bude onakav kakav jeste.“

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Diplomirani komunikolog. Pisac knjiga ''Ispod grla'' i ''Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti''. TV autor i voditelj. Kolumnista. Aktivista za ljudska prava.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend