Događaji

Dan „Evropskog Amazona“ – Veliki skok!

Sombor – U nedelju, 12. jula 2015. godine, tradicionalnim „Velikim skokom“ u reke Muru, Dravu i Dunav, WWF (Svetski fond za prirodu) obeležiće Dan „evropskog Amazona” i zajedno sa svojim partnerima proslaviti značaj čistih reka i zdravih rečnih ekosistema u UNESCO prekograničnom rezervatu biosfere „Mura-Drava-Dunav“ u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji.

Dan posvećen prirodi i ljudima budućeg UNESCO prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ biće obeležen nizom edukativnih i sportskih aktivnosti u Somboru na Velikom bačkom kanalu u kafiću „Café de Sol“. Okupljanje učesnikа predviđeno je za 10 časova, dok je „Veliki skok“, koji je deo evropske inicijative za čiste reke koja se istog dana održava u celoj Evropi, planiran za 11 časova. Оbeležavanje Dana „evropskog Amazona” biće celodnevan događaj za ljubitelje prirode i reka, a najmlađi posetioci imaće priliku da učestvuju u edukativnim i zabavnim aktivnostima koje WWF priprema u okviru kutka za decu.

Dan Evropskog Amazona "Veliki skok"
Dan Evropskog Amazona „Veliki skok“

 

Poznat kao „evropski Amazon“, budući UNESCO prekogranični rezervat biosfere kojim će zajedno upravljati države Srbija, Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Austrija, postaće prvo penta-lateralno zaštićeno područje u svetu i najveće u Evropi. Na ovom području reke Mura, Drava i Dunav formiraju 700 kilometara dug zeleni pojas koji će se sastojati od preko 13 zaštićenih područja koja povezuju skoro 1.000.000 hektara jednog od najvažnijih rečnih sistema u Evropi.

Dan „evropskog Amazona“ obeležava se od 2013. godine, a sam datum, 14. jul, izabran je u spomen na Martina Šnajdera Jakobija iz organizacije EuroNatur, začetnika ideje o penta-lateralnom prekograničnom rezervatu biosfere, koji je rođen na ovaj dan i koji je posvetio svoj rad očuvanju ovog jedinstvenog rečni sistem.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i da zajedničkim skokom u Veliki bački kanal proslavimo ovaj veliki dan!

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.