Događaji

Čelistkinja Lana Kostić Lakiko na izložbi Ive Atoski u Pančevu

  • February 20, 2020
  • 2 min read
  • 33 Views
Čelistkinja Lana Kostić Lakiko na izložbi Ive Atoski u Pančevu

U nedelju, 23. februara 2020. od 20 časova, u galeriji KomunikArt u Pančevu (Vojvode Živojina Mišića 6), čelistkinja Lana Kostić – „Lakiko” održaće mini-koncert, kao specijalna gošća na izložbi strip autorke Ive Atoski.

Ova muzičarka trenutno radi i stvara u Švajcarskoj, a poznata je po svom jedinstvenom spoju pevanja i sviranja čela, uz uplive elektronike. Ona u svom delu kombinuje “mistiku srednjovjekovnih bogumila, melanholiju sevdalinke, jasne strukture klasične muzike i eksperimentalnu muziku”, kako stoji u opisu objavljenom na portalu nomad.ba.

Lana Kostić je nakon završene srednje muzičke škole, studirala violončelo na akademijama u Bremenu, Bernu i Cirihu, te magistrira kompoziciju i pevanje. Kada je 2016. godine u saradnji sa naučnicima iz Biela sprovodila neurološke eksperimente koji su se bavili slobodnom voljom tokom muziciranja, EEG snimak njenih moždanih talasa služio joj je kao vodilja za muziciranje, a iz dubina njenog nesvesnog izronio je Lakiko. “Dok svira violončelo, Lakiko pjeva o nomadskom postojanju, noćnim morama, dalekoj i neistraženoj prošlosti i distopijskoj budućnosti, a uz pomoć elektronike stvara uzbudljive zvučne pejzaže.

Izložba Ive Atoski otvorena je 28. januara 2020. u galeriji KomunikArt, i biće postavljena u ovom prostoru do 3 marta 2020. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Bavi se vizuelnim umetnostima, pre svega stripom i ilustracijom. Od oktobra 2018. do januara 2019. kao rezident boravila je u Cité Internationale des Arts u Parizu. Do sada je izlagala u Galeriji Progres, SULUJ, Francuskom institutu u Srbiji, Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić” itd.

(Fotografija: Lana Kostić – „Lakiko”; © KomunikArt)

Podeli ovaj tekst:
About Author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.