Događaji Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Brajan Rašić potpisuje publikaciju Belgrade To Bowie

Izložba Belgrade To Bowie, koja je od 28. maja postavljena u novoj Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1, posle skoro tri meseca trajanja, ove nedelje, 21. avgusta, biće zatvorena.

Organizator je za kraj izložbe priredio publikaciju, koju će u sredu, 17. avgusta, u terminu od 18 do 20 časova, potpisivati autor fotografija – Brajan Rašić i neki od brojnih beogradskih umetnika koji su dali značajan doprinos ovoj izložbi. Uvodni tekst za ovu publikaciju pisala je Svetlana Đolović, koja će biti gošća izložbe i zajedno sa autorima, posetiocima ispričati neke zanimljivosti iz duge i bogate karijere velikog Dejvida Bouvija.

Brajan Rašić i Dejvid Bouvi
Brajan Rašić i Dejvid Bouvi

Brajan Rašić je rođeni Beograđanin, koji se proslavio u Londonu kao muzički fotograf, gde živi i radi još od 1979. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, Brajan je fotografisao neverovatan broj umetnika, pre svega muzičara svih muzičkih žanrova popularne muzike. Našoj javnosti je najviše poznat kao zvanični fotograf legendarnih Rolling Stonesa, ali retko je poznato da je više od 20 godina Brajan fotografisao i Dejvida Bouvija. Dejvid Bouvi i Brajan Rašić su se upoznali početkom 80-ih godina, i od tog perioda Rašić je bio jedan od Bouvijevih zvaničnih fotografa koji je imao prilike da zabeleži neke od istorijskih momenata ovog velikog umetnika, kako sa brojnih turneja ovog velikog umetnika, tako i iz privatnog života. Njihova saradnja trajala je do Bouvijevog poslednjeg nastupa, 2006. godine.

Tokom trajanja ove izložbe, Jugoslovenska kinoteka je bila mesto gde su posetioci mogli da uživaju u momentima iz raznih Bouvijevih faza, zabeleženim kamerom fotografa Brajana Rašića, ali i da se bolje upoznate sa likom i delom čoveka koji je inspirisao generacije, kroz biografiju, diskografiju i biblioteku, koje su bile sastavni deo ove izložbe.

fotograf-brajan-rasic-body-image-1463135188-size_1000

Takođe, u četvrtak, 18. avgusta, Brajan Rašić vodi kroz izložbu i to u dva termina: 17h i 18h.

U subotu, 20. avgusta, radno vreme izložbe biće skraćeno – od 10h do 17.30h. Film „Čovek koji je pao na Zemlju“biće prikazan u subotu u 19h i to je poslednji film u okviru izložbe Belgrade To Bowie.

U nedelju, 21. avgusta, poslednjeg dana izložbe organizatori i autori vode posetioce kroz izložbu u terminima 12h i 13h i 18h i 19h.

Filmski program do kraja izložbe, u Maloj sali Jugoslovenske kinoteke od 19h:

Utorak, 16. avgust: Prestiž
Sreda, 17. avgust: Baskijat
Četvrtak, 18. avgust: Besana noć
Petak, 19. avgust: Srećan Božić, gospodine Lorens
Subota, 20. avgust: Čovek koji je pao na Zemlju

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.