Događaji Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Američki kantautor Bob Dilan ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, saopštio je Nobelov komitet.

U obrazloženju se navodi da je Dilan “stvorio nov poetski izraz unutar bogate američke pesničke tradicije”.

Sara Danils
, stalna sekretarka Švedske kraljevske akademije, rekla je da je Dilan već 54 godine sjajan pesnik, a njegov album “Blonde on Blonde” ocenila je kao “neverovatan primer sjajnog rimovanja, i slaganja refrena sa njegovim britkim razmišljanima”.

Odluka Nobelovog komiteta možda deluje iznenađujuće, ali vratite se 5.000 godina unatrag i pogledajte Homera ili Safo, rekla je Danils. “Oni su pisali poetske tekstove namenjene javnom izvođenju, a to isto radi Bob Dilan. Još uvek čitamo Homera i Safo, i još uvek uživamo u njima”, dodala je ona.

bob-dylan-night

Bob Dilan je kultna ličnost generacije 1960-ih godina i jedan od najvećih kantautora 20. veka. Mnoge Dilanove pesme obradio je veliki broj izvođača. Često je kroz pesmu izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi njegovog vremena.

Nobelovu nagradu za književnost dodjeljuje Švedska kraljevska akademija, a dobitniku pripadaju novčana nagrada, diploma i medalja. Dilan je 259. Amerikanac koji je osvojio Nobelovu nagradu.

“Dilan ima status ikone. Duboko je uticao na savremenu muziku i predmet je stalnog priliva sekundarne literature”, naveo je Nobelov komitet.

Dilan je rođen 1941. u Minesoti u jevrejskoj porodici srednje klase. Kao tinejdžer je svirao u različitim grupama, ali se posebno interesovao za američku folk muziku i bluz. Jedan od njegovih idola je bio Vudi Gatri koji postao poznat 30-godina tokom Velike depresije politički angažovanim i tradicionalnim pesmama, ali i ljubavnim baladama. Na Dilana su takođe uticali pisci iz bit generacije, kao i moderni pesnici. U Njujork se preselio 1961. godine i posle nastupa u klubovima i kafićima u Grinič Vilidžu već slede godine je objavio svoj prvi album. U narednim godinama je izdao više muzičkih albuma s ogromnim uticajem na popularnu muziku. Dilan se kao umetnik, pored poezije, bavio i slikarstvom, glumom i pisanjem scenarija.

Na kladionicama je najveći favorit za ovogodišnjeg Nobela za književnost bio kenijski pisac Ngugi va Tiongo, ispred Japanca Harukija Murakamija, sirijskog pesnika Adonisa, i amerilčklih pisaca Dona Delila i Filipa Rota.

Nagrade će zvanično biti dodeljene na svečanost 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela koji je umro 1896. godine.

Izvor: N1info

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.