Događaji Hrvatska Srbija

Balet Hrvatskog narodnog kazališta večeras na sceni Madlenianuma

Večeras će na sceni Opere i teatra Madlenianum, u sklopu 14. Beogradskog festivala igre, nastupiti balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba sa komadima „Tamni pejzaži“ Marjane Krajač i „Bolero“ Maše Kolar.

Marjana Krajač je koreografkinja koja živi u Zagrebu, ali radi širom Evrope. Njeni radovi grade intrigantni i duboki koreografski pejzaž, a njen pristup koreografiji je istovremeno poetika plesne stručnosti, angažovano koreografsko promišljanje i duboko razumevanje prirode igre kao medija.

Komad „Tamni pejzaži“ je koreografska poema o tamnim tragovima, intuitivnim prostorima i teorijama nestajanja. Drugim rečima, sve što je pristiglo na svet, i što još nije pronašlo svoj mogući oblik. Amplitude mašte, koje stvaraju duboki obim prostora, ritma, vremena i zvuka, su žerišta ovog komada, i njegovih mračnih vizija. U izvođenju ovog komada učestvuje 16 igrača, a definisano je izvođačkim gestom, kao poetskom, intuitivnom i dugotrajnom praksom. Dugotrajne plesne sesije, u kojima telo prolazi kroz višeslojne obrasce, lagano otkriva i kreira nepoverenje u nepoznato. Postojanje poverenja koje stvara prostor pokreta, kao zajedničko mesto promišljanja i osećanja. Jedno telo, u stanju da samo sebe odredi u odnosu sa celinom, iznova samo sebe stvara. Ovaj gest nastajanja, sa fragmentima budućnosti, sa nečim što je sveže formulisano, samim tim i dalje fragilno, je upravo ono što igra može ponuditi kao smisleno poimanje sveta. „Tamni pejzaži“ predstavljaju nešto osetljivo i otvoreno za reformisanje, mračni pejzaž, tamni trag, prostor sa mnogo neznanih emocija.

Maša Kolar je koreografkinja sa međunarodnom reputacijom. Nakon završene Škole za savremenu igru „Ana Maletić“ i studija na Vlaamse akademiji u Belgiji započela je karijeru u Zagrebačkom kazalištu komedije i Baletu Drezden. Dobitnica je brojnih nagrada, a danas radi kao pedagoškinja i koreografkinja u Zagrebačkom kazalištu mladih, a svoju međunarodnu karijeru gradi kao slobodna umetnica. Zajedno sa srpskim igračem Zoranom Markovićem kreirala je nekoliko naslova u Beogradu i Zagrebu. Kao koreograf radila je i za Nacionalni balet mladih u Hamburgu i Nacionalni balet iz Rijeke.

Večeras će na sceni Madlenianuma biti izveden njen komad „Bolero“ uz muzičku adaptaciju Višeslava Laboša. Komad oslikava stabilno, uporno i nemilosrdno pulsiranje bića zajednice. Minimiziran, ali opsesivno repetitivni ritam pojedinca, zarazno širi svoj hipnotički uticaj na drugog i druge, dok se ne pojavi odraz grupe u ritmu kolektiva. Suživot sa drugima kao uzajamnost, postepeno se pretvara u konkurenciju i grabljenje, rastući do vrtoglavog vrhunca kolektivne ekstaze, kroz koju se pronalazi odlučnost za neku vrstu javnog pročišćenja.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.