Avvantura film festival Montenegro

0

NVO Avvantura Montenegro već drugu godinu, zajedno sa crnogorskom kinotekom realizuje festival igranog filma Avvantura Film Festival Montenegro, uz programsku prodršku Filmskog festivala iz Zadra i partnera.

Festival se otvara 21.9. na terasi KIC-a Budo Tomović u 21h  i biće prikazana dva filma koje su italijanski snimatelji zabilježili u Crnoj Gori 1910. i 1912. godine. Riječ je o ekskluzivnom materijalu, koji je u julu ove godine Kinoteka iz Bolonje predstavila na najznačajnijem festivalu na kojem se prikazuju stari i restaurisani filmovi – Il Cinema Ritrovato. Na snimcima se vide kadrovi sa krunidbenih svečanosti na Cetinju i iz svakodnevnog života prijestonice, pejsaž Njeguša, Kotor i dr.

Nakon toga, uslijediće film otvaranja festivala „A perfect day“ španskog reditelja Fernando León de Aranoa koji je na 68. festivalu u Kanu ispraćen ovacijama publike. Projekciji festivala će prisustvovati i glumci iz filma – Antonio Franić i Goran Grgić.

Na terasi KIC-a Budo Tomović u Podgorici će se prikazati filmovi crnogorskih autora koji već imaju uspješan festivalski život – crnogorska premijera filma „Biserna obala„ Dušana Kasalice, „Umir krvi“ Senada Šahmanovića i „Zakloni“ Ivana Salatića.

U okviru satellite programa, u KC Gavroche će se prikazati naslovi nagrađivanih filmova, poput norveškog filma „Out of nature“, reditelja Ole Giæver i Marte Vold, bugarske drame „The lesson“ Kristine Grozeve, Petra Valchanova, ali i naslovi iz Eye on Film selekcije poput „Margarita with a straw“ (r: Shonali Bose, Nilesh Maniyar) i „Homesick“ (r: Jakob M. Erwa).

U Okviru Made in Croatia programa, u saradnji sa „Društvom hrvatskih filmskih redatalja“ na terasi KIC-a Budo Tomović biće predstavljeni hrvatski autori sa aktuelnim filmskim naslovima: „Ti mene nosiš“ rediteljke Ivone Juke, „Takva su pravila“ reditelja Ognjena Sviličića i „Imena višnje“ reditelja Branka Schmidta.
Festival se zatvara filmom “The obscure spring” meksičkog reditelja Ernesta Contrerasa.

Ulaz na sve projekcije festivala je besplatan.

 

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Neparni element u ljudskom sistemu, fabrička ili genetska greška koja se nikako ne uklapa u svjetski poredak zabluda i laži.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend