Događaji Crna Gora

Avvantura film festival Montenegro

NVO Avvantura Montenegro već drugu godinu, zajedno sa crnogorskom kinotekom realizuje festival igranog filma Avvantura Film Festival Montenegro, uz programsku prodršku Filmskog festivala iz Zadra i partnera.

Festival se otvara 21.9. na terasi KIC-a Budo Tomović u 21h  i biće prikazana dva filma koje su italijanski snimatelji zabilježili u Crnoj Gori 1910. i 1912. godine. Riječ je o ekskluzivnom materijalu, koji je u julu ove godine Kinoteka iz Bolonje predstavila na najznačajnijem festivalu na kojem se prikazuju stari i restaurisani filmovi – Il Cinema Ritrovato. Na snimcima se vide kadrovi sa krunidbenih svečanosti na Cetinju i iz svakodnevnog života prijestonice, pejsaž Njeguša, Kotor i dr.

Nakon toga, uslijediće film otvaranja festivala „A perfect day“ španskog reditelja Fernando León de Aranoa koji je na 68. festivalu u Kanu ispraćen ovacijama publike. Projekciji festivala će prisustvovati i glumci iz filma – Antonio Franić i Goran Grgić.

Na terasi KIC-a Budo Tomović u Podgorici će se prikazati filmovi crnogorskih autora koji već imaju uspješan festivalski život – crnogorska premijera filma „Biserna obala„ Dušana Kasalice, „Umir krvi“ Senada Šahmanovića i „Zakloni“ Ivana Salatića.

U okviru satellite programa, u KC Gavroche će se prikazati naslovi nagrađivanih filmova, poput norveškog filma „Out of nature“, reditelja Ole Giæver i Marte Vold, bugarske drame „The lesson“ Kristine Grozeve, Petra Valchanova, ali i naslovi iz Eye on Film selekcije poput „Margarita with a straw“ (r: Shonali Bose, Nilesh Maniyar) i „Homesick“ (r: Jakob M. Erwa).

U Okviru Made in Croatia programa, u saradnji sa „Društvom hrvatskih filmskih redatalja“ na terasi KIC-a Budo Tomović biće predstavljeni hrvatski autori sa aktuelnim filmskim naslovima: „Ti mene nosiš“ rediteljke Ivone Juke, „Takva su pravila“ reditelja Ognjena Sviličića i „Imena višnje“ reditelja Branka Schmidta.
Festival se zatvara filmom “The obscure spring” meksičkog reditelja Ernesta Contrerasa.

Ulaz na sve projekcije festivala je besplatan.

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.