Događaji Srbija

Avangardni ruski baleti Djagiljeva i njihov uticaj na našu baletsku scenu

predavanje Marije Janković Šehović

U okviru pratećeg programa izložbe ruska avangarda u Beogradu Marija Janković Šehović će održati predavanje Avangardni ruski baleti Djagiljeva i njihov uticaj na našu baletsku scenu u sredu 10. februara 2016, u 18h.
Nastanak trupe ruski baleti Serža Djagiljeva predstavlja istorijski trenutak u umetnosti igre. Svojim reformatorskim kursom, novim poimanjem igre i baleta uopšte koji su sa sobom doneli čuveni koreografi tog vremena Mihailo Fokin, Vaclav Nižinski, Leonid Mjasin, Bronislava Nižinska, Žorž Balanšin i Serž Lifar, obogatili su umetnost igre, pomerili njene granice, estetski je podigli na jedan viši, savremeniji nivo. Pored vrhunskih koreografa Djagiljev je okupio oko sebe velike igrače toga vremena, slikare, pisce, kompozitore i stavio ih u službu igre, upisavši se tako zlatnim slovima u njenu istoriju.

Svakako da je naš region, pa tako i Srbija doživela njihov uticaj, budući da su neki od koreografa koji su postavljali balete na sceni Narodnog pozorišta bili u trupi Ruskih baleta. Tako da Beograd nije bio prestonica sa evropske periferije, u njemu su pulsirale nove ideje i moderna umetnost čija su žarišta bila u najvećim centrima sveta.

Program se održava u bioskopskoj sali Muzeja 25. maj u okviru kompleksa MIJ.

Nakon programa posetioci mogu da obiđu sve aktuelne izložbe, zato što će Muzej u sredu 10. februara 2016. biti otvoren do 21h.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.