7.MEĐUNARODNI GREEN FEST: ZELENA KULTURA OŽIVLJAVA BEOGRAD!

0

Ovogodišnji međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ biće održan od 15. do 18. novembra, u Domu omladine Beograda.

Najbolji i najaktuelniji filmovi o ekologiji i životnoj sredini će se i ove godine naći na repertoaru najznačajnijeg ekološkog festivala u Beogradu u okviru koga će biti čak 7 filmova sa statusom premijernog prikazivanja u Srbiji. Prateći izložbeni program festivala takođe je spreman za sve posetioce i obuhvatiće izložbe, informativne grafike, postavke, instalacije i još mnogo informacija o životnoj sredini u Srbiji i svetu.

greenfest2016

Program Festivala je podeljen na tri dela: Green Screen, Green Field, i Green Square.

GREEN SCREEN FEST
Filmski program festivala privlači veliki broj posetilaca i podeljen je u dva segmenta: takmičarski program amaterskog i kratkog filma i revijalni program. Video aktivizam je od početka veoma važan deo festivala, a na konkurs za takmičarski program se svake godine prijavljuju stotine autora filmova iz celog sveta.

GREEN FIELD
Naučni i obrazovni segment festivala, koji istražuje nova znanja i tendencije u oblasti životne sredine i kreativnog obrazovanja kroz vršnjačko i ekspertsko obrazovanje. Aktivnosti u okviru ovog programa uključuju radionice, predavanja i debate koje su specijalno prilagođene učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima.

GREEN SQUARE
Festivalski prostor i sale formiraju Green Square, izložbeni program, prostor za dobrodošlicu na festival, otvoreni prostor namenjen izložbama, umetničkim instalacijama, inovacijama i različitim „zelenim“ proizvodima i inicijativama. Kompleksan, a u isto vreme, i jednostavan prostor, vas poziva da istražujete nove ideje koje će graditi novu zelenu budućnost za sve nas.

U okviru filmskog programa biće prikazano 11 filmova iz ove i prethodne godine, osvajača nagrada na najprestižnijim festivalima širom sveta, dok će u takmičarskom programu posetioci moći da vide izbor najboljih filmova sa međunarodnog konkursa na koji je stiglo preko 1450 filmova iz 98 država, u kategorijama animiranog, kratkog, omladinskog, srpskog filma…

Prva projekcija na festivalu će biti film „Hvatanje sunca“ u izvršnoj produkciji Leonarda Dikaprija. „Hvatanje sunca“ donosi priču o dva čoveka, vizionara, aktiviste i preduzetnika, sa suprotnih krajeva Planete koji dokazuju da “zelena ekonomija” i očuvanje životne sredine mogu da idu “ruku pod ruku” sa sve većim potrebama za energijom narastajuće globalne populacije

Festival će biti zvanično otvoren višestruko nagrađivanim filmom „Harmonija sa deponije“, koji je dotakao srca gledalaca na preko 50 festivala širom sveta. Film prati Reciklažni orkestar Kateure, paragvajske muzičke grupe čiji su instrumenti u potpunosti napravljeni od otpada. Kada se priča o njima proširi, orkestar postaje svetska senzacija. Deca iz malog sela dobijaju priliku da sviraju sa velikim svetskim zvezdama, poput hevi-metal benda Megadet, ali i pred zvaničnicima Ujedinjenih Nacija u Riju na velikom samitu povodom 20 godina klimatske akcije (Rio+20). Međutim, kada prirodne nepogode zadese njihovu zajednicu, dirigent pronalazi načine da sačuva orkestar i probudi novi osećaj nade za njihov grad.

U sredu, u 18 časova, biće prikazan „Izbor je naš“ koji dolazi iz kuhinje Žaka Freskoa, osnivača, sada već čuvenog koncepta „Venus projekat“. Od 20 časova posetioci mogu pogledati film „Utovareni: Prava cena transporta“ , koji nas vodi na put oko sveta u potrazi za odgovorima o stvarnoj ceni jeftine robe koja se proizvodi „na drugoj strani Planete“.

Venus projekat  preispituje i predlaže načine transformacije ljudskog ponašanja i društva u celini, koje možemo da sprovedemo kao pojedinci, zajednice, nacije – kao ljudi, pre svega, kako bismo uz pomoć obnovljivih i inovativnih tehnologija, promenili smer razvoja celokupnog ljudskog društva, koji će biti u funkciji svakog živog bića na planeti

Venus projekat preispituje i predlaže načine transformacije ljudskog ponašanja i društva u celini, koje možemo da sprovedemo kao pojedinci, zajednice, nacije – kao ljudi, pre svega, kako bismo uz pomoć obnovljivih i inovativnih tehnologija, promenili smer razvoja celokupnog ljudskog društva, koji će biti u funkciji svakog živog bića na planeti

Četvrtak – dan hrane na Green Fest-u, donosi dva filma koji se bave „opasnim“ fenomenom bacanja hrane u svetu i načinima kako da zajedno zaustavimo taj trend. Film koji je izazvao veliko interesovanje na prošlogodišnjem festivalu „Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane“ prati reditelje i ljubitelje dobre hrane, Džen i Grant, koji kroz film istražuju zašto se hrana baca – od farmi, preko prodajnih lanaca, do naših frižidera.

Da li smo opsednuti datumom isteka roka, savršenim izgledom i oblikom voća i povrća, veličinom porcije?

Da li smo opsednuti datumom isteka roka, savršenim izgledom i oblikom voća i povrća, veličinom porcije?

Nakon toga, zajedno sa Davidom Grosom – rediteljem, aktivistom i kuvarom, idemo na „kulinarski“ put kroz Evropu, na kojem upoznajemo ljude i inicijative koje se bore protiv bacanja hrane i nalaze načine da spašena hrana završi u pravim rukama.

Poslednji dan festivala obeležiće čak 4 filma, a program počinje duplom projekcijom, u okviru koje će biti prikazani filmovi „Nacija tukana“ i domaći film „Ravnica bez ptica?“.

U 18 časova će biti prikazan film renomiranog francuskog fotografa Jan Artis Bertrana „Žeđ u svetu“, dok će festival zatvoriti „Seme: Neispričana priča“ o gubitku preko 90% poljoprivrednih vrsta u zadnjih 70-ak godina, hibridima i genetski modifikovanim organizmima (GMO).

U sredu, četvrtak i petak, u podnevnom terminu u okviru obrazovnog programa, biće prikazivan nagrađivani film „U trci sa izumiranjem“, oskarovca Luija Sajhojosa (Zaliv), koji koristi vrhunsku opremu i tehnologiju, umetnike i aktiviste, u nameri da razotkrije nikada, do sada, viđene slike koje pokazuju stepen ugroženosti vrsta i njihovog masovnog izumiranja. Na putu otkrića su mnogi uzeli učešće, poput Ilona Maska sa specijalnim modelom Tesla automobila za ovaj film ili Leilani Munter – devojke koja je svoju diplomu biologa zamenila trkačkim automobilom.

Obrazovni program i ove godine donosi pregršt radionica za učenike osnovnih i srednjih škola u prepodnevnom programu, dok će studenti i opšta javnost moći da posete predavanje italijanske profesorke Klaudije Zanfi o projektima urbanog ozelenjavanja u Milanu, kao i panel diskusiju sa izuzetnim sagovornicima na temu „Zašto životna sredina nije atraktivna na medijskom tržištu“

Obrazovni program i ove godine donosi pregršt radionica za učenike osnovnih i srednjih škola u prepodnevnom programu, dok će studenti i opšta javnost moći da posete predavanje italijanske profesorke Klaudije Zanfi o projektima urbanog ozelenjavanja u Milanu, kao i panel diskusiju sa izuzetnim sagovornicima na temu „Zašto životna sredina nije atraktivna na medijskom tržištu“

Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ je uspostavljen 2010. godine kao jedinstven i prepoznatljiv događaj sa sopstvenim identitetom, stimuliše saradnju kulture i umetnosti sa životnom sredinom i održivim razvojem, privlačeći veliki broj učesnika i posetilaca iz Beograda, Srbije, regiona jugoistočne Evrope i celog sveta. Festival se realizuje u skladu sa svetskim standardima manifestacija ovakvog tipa, koji garantuju visok organizacioni kvalitet, značajnu posećenost i prisustvo u medijima. Green fest je inkluzivna manifestacija posvećena ekologiji i zaštiti životne sredine, koja kroz filmske, obrazovne, izložbene i aktivističke programe podstiče kulturu življenja u skladu sa zelenim vrednostima. U maju 2015. godine Festival je prošao akreditaciju i dobio oznaku EFFE (Europe for Festivals Festivals for Europe) za kvalitet manifestacije i značaj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. EFFE je projekat Evropske komisije za razvoj evropske platforme za festivale iniciran od strane Evropske asocijacije festivala. Ovogodišnji festival se održava uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, Francuske ambasade i Francuskog Instituta, Delegacije Evropske unije i EU info centra, Fondacije Hajnrih Bel, Regionalnog centra za životnu sredinu i Evropske Mreže za klimatsku akciju, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Svi sadržaji festivala su besplatni, ali zbog kapaciteta rapoloživih sala, prednost će imati posetioci koji su blagovremeno rezervisali i preuzeli ulaznice. Svi zainteresovani mogu pogledati program i rezervisati ulaznice na zvaničnoj stranici festivala – greenfest.rs

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend