Događaji Srbija

64. Martovski festival: Program radionica za 2. april

Poslednjeg dana 64. Martovskog festivala nekoliko renomiranih domaćih i stranih filmskih autora u Domu omladine Beograda održaće nih zanimljivih radionica, predavanja i prezentacija. Namenjeni su profesionalcima, studentima filmskih škola io akademija, ali i svima onima koji se bave filmom, kao i ljubiteljima filmske umetnosti. Ulaz je slobodan.

Nedelja, 02. april

Hol ispred Sale Amerikana

Od 14h do 20h – Filmske stolice

Klub Doma omladine Beograda

Janko Baljak 14h-20h
Nikola Majdak Jr 14h-20h
Dušan Čavić i Dušan Šaponja 14h-20h
Jovana i Dragan Nikolić 14h-20h
Boris Mitić 14h-20h
Jelena Stanković 14h-18h
Dragan Von Petrović 14h-17h
Marta Popivoda 14h-17h
Stefan Arsenijević 16h-20h

10h – Radionica animiranog film za decu i roditelje, Nikola Majdak Jr i Ana Nedeljković

Rabbitland je izmišljena roze zemlja u kojoj žive čudni roze zečevi. Ana i Nikola su o njima snimili kratki animirani film. Međutim, Zečevima je sada potrebna vaša pomoć! Oni žele da se o njima snimi još filmova!

Tokom radionice, imaćete priliku da se upoznate sa Zečevima, naučite osnove stop motion animacije, pravite paprine i plastelinske lutke i „učite“ ih kako da se pokreću, a snimićemo i zajednički, veoma kratki animirani film.

O PREDAVAČIMA:

Ana Nedeljković rođena je 1978. godine u Beogradu. Diplomirala je i doktorirala na Fakultetu likovnih umentosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Bavi se crtežom, animiranim filmom i edukacijom u oblasti savremene umetnosti.

Nikola Majdak mlađi rođen je 1972. godine u Sloveniji. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek kamera. Poslednjih 25 godina aktivan je kao snimatelj, animator, reditelj i predavač.

Njihov prvi zajednički film “Rabbitland” (2013) prikazan je na preko sto festivala širom sveta, nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu, a osvojio je i brojne druge nagrade. Trenutno rade drugi zajednički animirani film “Neputovanja”.

13h – Kako napraviti 3D sliku bez profesionalne tehnike, Bjorn Špajdel

Stereoskopsko snimanje je tehnički vrlo komplikovano i traži posebne veštine. Tokom radionice, zanemarićemo ove prepreke i prikazaćemo različite načine za kreiranje prostornih slika uz upotrebu jednostavnih naprava i strategija. Radionica je na engleskom jeziku a potrebno je poneti sopstvenu kameru ili kompjuter.

O PREDAVAČU:

Eksperimentalni filmovi Bjorna Špajdela istražuju odnos između slike i njene površine. Njegov rad se bavi pitanja meta-panela, prostora van ekrana i stereo 3D tehnologije.

Špajdelovi filmovi su prikazivani na brojnim međunarodnim festivalima poput EXiS2007 Festival u Seulu, Berlinale 2013 i JIDFF, Jihlava 2016.

Radi kao asistent profesora na Filminstitutu, UdK-Berlin i član je filmskog kolektiva LaborBerlin e.V.

15h – Predstavljanje studija za animaciju iz Zagreba – Bonobostudio

Bonobostudio je zagrebačka produkcija koja se bavi proizvodnjom i distribucijom animiranih i eksperimentalnih filmova. Osnovan je 2008. godine kao mesto susreta kreativnosti, inovacije i novog filmskog izraza. Nije nam bitno jesu li autori filmski debitanti ili etablirani umetnici, važni su nam samo visoki produkcijski i umetnički standardi u izražavanju njihovih filmskih vizija. Radimo u brojnim stilovima i tehnikama: crtanje, stop-animacija, animacija lutaka, 2D, 3D…

Ulaz slobodan.

17h – Javni servis i dokumentarni film, Robert Zuber

U poslednjih pet godina u Hrvatskoj nezavisna produkcija dokumentarnih filmova, u odnosu na proizvodnju, koprodukciju i otkup naslova HRT-a, doživela je svojevrsni napredak. Pre svega jer je novi Zakon o HRT-u naznačio tačan postotak (najmanje 15% od ukupne produkcije/prihoda HRT-a) dokumentarnih naslova koje je proizvela nezavisna produkcija u Hrvatskoj. Novim pravilnicima uredio se konkurs za pomoć HRT-a potpuno drugačije od prethodnih konkursa, povećana je njegova transparentnost i način odabira naslova. Posledice su značajan porast dokumentarnih filmova u Hrvatskoj.

Iskustva nezavisne produkcije i zakonski okviri dobar su primer mogućih odnosa sa javnim televizijama u regionu, pa tako i u Srbiji.

Ulaz slobodan.

O PREDAVAČU:

Robert Zuber je rođen u Puli, 1976. godine. Kao novinar i urednik radio je u hrvatskim medijima poslednje 22 godine. Dva puta je nagrađivan od strane Hrvatskog novinarskog društva. Poslednjih 11 godina radio je uglavnom za HRT, na temama istraživačkog novinarstva socijalne tematike. Njegova emisija „Misija“, jedna je od nagrađivanijih emisija u njegovoj karijeri, tokom koje je počeo da se bavi i dokumentarnim filmom. 2008. režira film „Slučajni sin“, snimljen kao deo akcije UNICEF Hrvatska „Svako dijete treba obitelj“. Taj film osvaja nagradu za najbolji hrvatski dokumentarni film „Oktavijan“, na Danima hrvatskog filma. Njegov film „Mila traži Senidu“, 2010. osvojio je Human Rights Awards na Sarajevo Film Festivalu. 2016. godine, nakon što je tri godine bio rukovodilac sektora dokumentarne produkcije HRT-a, odlazi sa nacionalne javne TV, i pokreće svoju produkcijsku kuću – TOROlab.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.