Događaji Srbija

48. Dečji festival „Radost Evrope“

Najznačajniji festival posvećen deci Evrope održaće se 48. put po redu.Radost Evropetraje šest dana (ove godine traje tri dana, od 2. do 5. oktobra), i svake godine se održava u Beogradu, na trgovima, ulicama i u dvoranama. Okuplja „decu Evrope“, uzrasta od 7 do 15 godina. Deca dolaze u grupama sa svojim liderima, tj. pratiocima. Grupu čine do 15 deteta i 2 pratioca. U toku trajanja ovog festivala mališani iz Beograda sa svojim porodicama ugoste više stotina svojih vršnjaka iz cele Evrope.

Program čine: Karneval u centru grada, Susreti prijateljstva, Međunarodni likovni konkurs sa svojom završnom izložbom, zabavni program na Adi Ciganliji, Gala koncert u „Sava Centru“ i velika zajednička žurka.

Ova manifestacija prvi put je održana 1969. godine, od 3. do 7 oktobra. Njen inicijator je redakcija nekadašnjeg Doma Pionira (sadašnji Dečji kulturni centar Beograd) „Susreti četvrtkom„. Poslednji dan festivala je 5. oktobar, poznat kao i „Svetski dan deteta„, koji je ujedno bio jedan od glavnih razloga za pokretanje jedne ovakve vrste manifestacije. „Radost Evrope“ nastala je sa ciljem da okupi što više dece iz raznih država, gde će ona moći da predstave kulturu, igru, muziku i običaje svoje zemlje. Na ovaj način deca će moći da se upoznaju, druže i shvate da smo mi svi jednaki, bez obzira na različitosti u kulturi, jeziku, veri i rasi.

Ovogodišnji festival počinje „dečjom paradom“ (od „Knez Mihailove“ ulice do „Kalemegdana“) koju će pratiti zanimljive igre, glumački i pevački programi. Parada počinje 2. oktobra tačno u podne. Gostovaće deca iz 18 zemalja, sa četiri kontinenta.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.