Događaji Srbija

24. Festival autorskog filma (FAF)

Jedan od brojnih značajnih domaćih i inostranih kulturno-umetničkih festivala svakako je Festival autorskog filma (FAF), 24. po redu, koji će biti održan od 23. do 30. novembra 2018. u Beograduna različitim lokacijama, s tim da je glavno mesto dešavanja „Kombank dvorana”.

(Fotografija: Dvadeset treći Festival autorskog filma (FAF) – nagrade, 2017; © FAF)

FAF, čiji je organizator Udruženje građana „Pogled u svet”, održava se u jednom društvu i jednom svetu na izmaku preostalih rezervi smisla, to jest u svetu i društvu čija svakodnevica sve više postaje iscrpljujući rijalitispektakl, ili tabloidna senzacija. Takvom modelu „zavičaja” i „čovečanstva” ovaj festival suprotstavlja onaj, makar imaginarni, model u kojem su istina, vrednost i smisao sačuvani, ali ne samo kao reči koje zveče. Zato je perspektiva autora ujedno i alternativa: drugačiji, zalečeni pogled na naš život i planetu koje neprekidno pustoše i krivotvore nebrojene vojske, mediji, korporacije, njihovi inaugurisani megafoni, povelje i zakoni.

Nagradu za životno delo 24. Festivala autorskog filma, prvi put održanog 1994. godine, dobija autor alternative Želimir Žilnik, model drugačijeg svetonazora i neopevani heroj evropskog filma”, angažovanog i nezavisanog, koji već pola veka na marginama dosledno traga za svojim junacima i životnom istinom.

U glavnom (takmičarskom) programu naći će se 26 domaćih i inostranih ostvarenja, koji će se boriti za nagradu Gran-pri „Aleksandar Saša Petrović”, dok su prateći (Bande à part”, „Hrabri Balkan” i „ACID”) i posebni program (Cinéfondation”, „Žilnikova internacionala”, „Priča i autorski film”, „Omaž Živojinu Pavlovižu (1933 – 1998 – 2018), „Retrospektiva ‚Žak Rivet’” i „In focus – Filip Grandrije”) ove godine usmereni ka neispričanom u velikim opusima. Pored navedenih, tu su i specijalne projekcije („Godina majmuna”, „Poslednja barijera” i „Kongres zaborava”), odnosno treći modul profesionalnog trening programa „Gete-instituta” First Film First”.

Osim „Kombank dvorane”, festival će biti održan i u: Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad”, bioskopu „Fontana”, „Art” bioskopu („Zadužbina Ilije M. Kolarca”), Centru za kulturu „Vlada Divljan”. Ulaznice su u prodaji. Dobro došli!

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.