Događaji Srbija

Serbia Fashion Week i nova epoha za srpsku modu

U prostorijama Gradske kuće Novog Sada je održana konferencija za novinare povodom šestog izdanja Serbia Fashion Weeka. Jedina licencirana Nedelja mode u Srbiji, a zvanično 5. Najbolja Nedelja mode u Evropi biće održana od 6. do 11. aprila i ugostiće više od 50 svetskih i domaćih modnih dizajnera u Master centru Novosadskog sajma.

Konferenciji za novinare prisustvovali su član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović i član Gradskog veća za privredu mr Goran Sečujski kao istaknuti kreatori koji će svoje radove prezentovati na predstojećem dogadjaju: Bata Spasojević, Marija Šabić, Vesna Milošević i sestre Tijana i Mila Popović.

„Izražavam veliko zadovolјstvo zbog toga što se „Serbia Fashion Week“ održava po šesti put i naglašavam da Gradska uprava za kulturu podržava ovu manifestaciju i nastaviće to radi i u budućnosti, pogotovo zbog toga što je reč o manifestaciji koja na najlepši mogući način pronosi ime Novog Sada, kako u zemlјi, tako i inostranstvu. „Serbia Fashion Week“ predstavlјa festival od izuzetnog značaja zato što smatramo da moda predstavlјa vrhunsku umetnost i kulturu i u razvijenim zemlјama zauzima posebno mesto, a potrebno je uložiti zajedničke napore da tu poziciju zauzme i kod nas. „Serbia Fashion Week“ je takođe bitan segment aplikacije za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, kao jedan od festivala koji, osim što promoviše kulturu, podstiče i kreativnu industriju i kao takav je izuzetno bitan“, rekao je Vanja Vučenović.

Photo by V. Ivošević
Photo by V. Ivošević

Član Gradskog veća za privredu mr Goran Sečujski rekao je da se „Serbia Fashion Week“ za vrlo kratko vreme pozicionirala kao manifestacija od značaja za Grad Novi Sad, jer zahvalјujući njoj u Novi Sad dolaze brojni dizajneri iz sveta, turisti iz Srbije i regiona i predstavnici uglednih medija i na taj način pozicionira na listi najboljih turističkih destinacija u Evropi.

„Sa druge strane predstavnici „Serbia Fashion Week-a“  i pojedini dizajneri iz Novog Sada i Srbije ostavili su zapažene utiske u centrima mode – u Parizu i Nјujorku, što sve zajedno utiče na to da se na ovaj način promoviše Novi Sad. SFW je značajno doprineo povećanju broja turista u Novom Sadu. Statistički predstavljeno Grad je zabeležio porast broja turista od 8% u odnosu na isti period prethodne godine“, rekao je mr Goran Sečujski.

Jedan od dizajnera koji je imao svoju reviju na Nedelji mode u Njujorku, Bata Spasojević smatra da su srpski dizajneri ostavili veliki trag u Njujorku. On iz Velike jabuke u Novi Sad donosi pozitivna iskustva i izuzetno dobro prihvaćenu kolekciju. Zahvaljujući dobroj saradnji i razumevanju, san je ostvaren. Na narednom New York Fashion Week, SFW predstaviće radove Vesne Milošević, koja za svoje kolekcije inspiraciju nalazi u srpskoj tradiciji i ruskim motivima.

Vesna Milošević je istakla da se upravo vratila iz Moskve, gde kreće prodaja njenih modela zahvaljujući kontaktima koje je ostvarila posredstvom Serbia Fashion Week-a.

Marija Šabić je kreatorka koja na Srpskoj nedelji mode učestvuje od njenog nastanka stidljivo priznaje da Novi Sad smatra pomalo i svojim gradom.

Desetogodišnjicu svog rada na Srpskoj nedelji mode obeležiće Novosađanke sestre Mila i Tijana Popović, koje su do sada najviše izlagale u Engleskoj, a pred novosadskom publikom predstaviće radove koji predstavljaju eseciju njihovog rada.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.