Srpski naučnik osmislio patent za sprečavanje zamena i krađu beba

0

Da li ste do sada imali svest o tome da se u Srpskim porodilištima mogu zameniti ili ukrasti bebe? Do skora, ta informacija dopirala je do malog broja ljudi. Danas, udruživanjem onih koji su spremni da promene nešto po tom pitanju, stvari se pomeraju na bolje. Pokret mladih “Dijalog” u saradnji sa Udruženjem roditelja nestalih beba i organizacijom “Golden majnd” juče su prezentovali niz rešenja kojima bi se sprečila dalja krađa beba u porodilištima, ali i greške, zamene identiteta i drugo. Tim pravnika, naučnika i mladih ponudlili su javnosi konkretne korake koje je neophodno preduzeti kako bi se ova neshvatljiva pojava i teško krivično delo iskorenilo.

12919340_10153624159792989_23906305_o

Naučnik Komlen Lalović, čiji patent bi mogao da bude ključ kojim bi se zaključala mogućnost budućih malverzacija sa novorođenom decom kaže:

“Patentirali smo uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva-materinstva koji praktično onemogućava zamenu beba u porodilištu. Tehnološki smo onemogućili dostupnost podataka ili bilo kakve izmene istih. Imamo rešenje, samo je potrebno implementirati ga u porodilišta.”, zaključuje gdin Lalović.

“U cilju implementiranja u svim porodilištima potrebno je usklađivanje zakonske i podzakonske regulative koje ćemo predložiti Ministarstvu zdravlja. Neophodno je uređaj funkcionalno postaviti, zaštititi podatke i obavezati osobe koje imaju pristup uređaju na pojačan vid odgovornosti.”, objašnjava Vojin Šaljić, član pravnog tima “Dijalog”-a

Ceo projekat iniciran od strane grupe studenata okupljenih u pokret “Dijalog” biće inicijalno finansiran sredstvima fondacije “Novi dan – novi život”, a očekuje se i ozbiljnije učešće države po pitanju šire primene uređaja.

Oglašavanje

O autoru

Jelena Radović

Marketing ekspert i konsultant. Sociolog. Edukator. Predavač. Skriboman. Kreativac. Vlasnica i direktorka marketinške agencije "Pasaz". i Doma za stare "Alta Vista" u Beogradu. Vesela i srećna žena. Sve ostalo je samo nadogradnja.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend