Događaji Srbija

Jirži Kilijan prvi laureat nagrade Jovan Ćirilov – za korak dalje

Juče je na sceni Centra Sava, nakon spektakularnog izvođenja predstave „Istočna senka“ u okviru 13. Beogradskog festivala igre, dodeljena nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“. Prvi laureat ove nagrade je slavni koreograf Jirži Kilijan, kome je nagradu ipred žirija, uručila balerina i baletski pedagog, Marija Janković. Ona je zaključila da se u svetskim igračkim krugovima „vreme meri do pojave Kilijane i posle Kilijana“.

Primajući nagradu, Kilijan se zahvalio direktorki Aji Jung i organizatorima Beogradskog festivala igre.

Izvinite što je moj srpski malo zarđao. Neizmerno me čini srećnim što sam večeras ovde sa vama. Da se ne lažemo, ovo nije prva nagrada koju sam dobio u životu, ali za nju imam jedno posebno mesto. Čuvaću je u svom srcu„, rekao je Kilijan uz osmeh i izmamio ogroman aplauz.

Izvođenju predstave prisustvovali su i ministar kulture Ivan Tasovac, reditelji Kokan Mladenović, Goran Marković, Nebojša Bradić, Borka Pavićević i brojne druge ličnosti iz javnog i kulturnog života. Nagrada je rad vajarke Andreje Prokopijević.

420P_1_502 (3)

Već danas, na press konferenciji održanoj u prostorijama Nacionalne fondacije za igru, najavljeno je izvodjenje predstave „Opsena“, češke trupe 420PEOPLE, u subotu 26 marta. O samoj kompaniji, predstavi, ali i saradnji i radu na beogradskom izvođenju ovog dela, govorili su igrač i koreograf Vaclav Kuneš i glumac Branislav Trifunović, koji će nastupiti kao gost. Predstva se izvodi u subotu, na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, i inspirisana je stand up komedijom, ali i životom umetnika.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.