Događaji Srbija

Otvoren prvi Belgrade espresso EXPO festival

U BelExpo centru, pod sloganom „Svi na kafu!“, danas je zvanično otvoren prvi Belgrade espresso EXPO 2016. Svi koji posete festival danas i sutra, imaće priliku da čuju predavanja i učestvuju u radionicama svetskih stručnjaka vezanih za svet kafe, ali i da uživaju u besplatnim espresso napicima.

Poseban deo programa predstavlja 3. National Barista Championship na kojem najbolji baristi Srbije prave espresso, cappuccino i posebne napitke na bazi espresso kafe. Finale se održava u subotu, a pobednika će izabrati međunarodni žiri.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Speciality Coffee Association Serbia, kao skup stručnjaka sa iskustvom, za primarni cilj ima podizanje nivoa kulture pripremanja i konzumiranja kafe, kako kod krajnjih konzumenata tako i kod ugostitelja. Organizacijom jednog od najvećih festivala u ovom delu Evrope, a svakako najvećeg u organizaciji struke, želimo da pokažemo našoj, pa i evropskoj javnosti, kolika je strast prema kafi u Srbiji i šta za nas znači sve oko nje“, izjavio je Miloš Stupar, nacionalni kordinator SCAS i idejni tvorac festivala Beogradski espresso EXPO.

Širom Srbije prisutan je trend nagle ekspanzije broja specijalizovanih coffee shopova, što potvrđuje podatak da je u Beogradu 2007. godine bilo 4, dok je 2016. godine oko 25. Pored brojnih pravaca, kultura i filozofija na svetskoj sceni espresso kafe (američki pravac, skandinavski, azijsko-australijski i originalni italijanski), u Srbiji su kao inicijalne ideje apsorbovani gotovo svi, ali smo nesvesno našim mentalitetom i ugostiteljskim vrlinama i manama, začeli sopstveni pravac“, izjavio je Jovan Zdravković, osnivač SCAS.

Na festivalu učestvuju izlagači iz svih sfera kafe: ugostitelji, HoReCa sektor i svi pri njemu, entuzijasti, ljubitelji kafe, veleprodaja kafe, proizvođači opreme i komplementarnih proizvoda.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.