Pozorišta Srbija

Zatvoreni 33. „Nušićevi dani“ u Smederevu

U Smederevu su sinoć svečano zatvoreni 33. po redu „Nušićevi dani“, koji su ove godine održani pod sloganom „Nušić je sam život“.

Festival "Nušićevi dani"(Fotografija: Festival „Nušićevi dani“)

Ovaj pozorišni festival održava se svake godine u aprilu, kao znak sećanja na Branislava Nušića, jednog od najboljih komediografa na ovim prostorima. Nušić je u ovom gradu 1883. izdavao „Smederevski glasnik“, imao sedam pretplatnika i bio kolporter ovih novina koje su brzo prestale da izlaze.

Kao deo festivalskog takmičarskog programa, u Centru za kulturu „Smederevo“ izvedene su sledeće predstave:

„Paliluski roman“, sa osnovom u tekstu komada Branislava Nušića „Iza Božjih leđa“, a u režiji i adaptaciji Egona Savina. Izvode je glumci Beogradskog dramskog pozorišta;

„Lice“, prema tekstu Aleksandra Galina, a u režiji Jelene Bogavac. Izvode je glumci „Atelje-a 212“;

„Bizarno“, po tekstu Željka Hubača, a u režiji Snežane Trišić. Izvode je glumci Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta;

„Majstori, majstori“, rađena po tekstu Gorana Markovića, a u režiji Milana Karadžića. Izvode je glumci Pozorišta „Boško Buha“;

„Laki komad“, prema tekstu Nebojše Romčevića, a u režiji Nenada Gvozdenovića. Izvode je glumci Kulturnog centra „Čukarica“;

„Klaustrofobična komedija“, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Darka Bajića. Izvode je glumci „Zvezdara Teatra“.

Fondacija "Nasleđe Otaca"(Fotografija: Branislav Nušić, Fondacija „Nasleđe Otaca“)

„Nušićeva nagrada“ za najbolju predstavu u celini, a na osnovu glasova publike, to jest plaketa sa likom Branislava Nušića pripala je predstavi „Majstori, majstori“, dok je „Klaustrofobična komedija“ najbolja predstava u celini 33. „Nušićevih dana“.

„Nušićeva nagrada“ za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu, to jest za savremene postavke Nušićevih dela, dodeljena je rediteljki Milici Kralj.

Ovogodišnji laureat „Nušićeve nagrade“ za životno delo glumcu-komičaru je Mira Banjac. Po uručenju nagrade prikazana je kompilacija njenih glumačkih filmskih ostvarenja.

„Ljubav prema ljudima, posmatranje ljudi i njihovih sudbina u raznim oblastima delovanja je ono što me je dovelo do glumačkih postignuća. Nušić je za mene ostao velika tajna, veliko oranje, veliko traganje, nedovoljno osvetljen bunker. Nikada mi nije bio jako smešan pisac, već stvaralac kadra u kojem surove životne teme pretače u briljantni humor. Nušić nas nije ismevao, on nas je potvrđivao“, rekla je glumica Mira Banjac.

Mira Banjac(Fotografija: Mira Banjac, 33. „Nušićevi dani“, Smederevo, „Večernje novosti“)

Nagrada Milosav Buca Mirković za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu dodeljena je Igoru Đorđeviću, za uloge Martina, Ričija i Dejana u predstavi „Bizarno“.

Plakete sa likom Branislava Nušića za glumačko ostvarenje večeri, a na osnovu glasova publike, u predfestivalskom programu dobili su Goran Milanović i Maja Lukić, a u festivalskom Hana Selimović, Aleksandra Janković, Igor Đorđević, Milica Mihajlović, Mina Lazarević i Ljubomir Bandović.

Ovogodišnji stručni žiri bio je u sledećem sastavu: Rada Đuričin (dramska umetnica), Božidar „Bole“ Stošić (dramski umetnik) i Dragoslav „Bata“ Mandić (profesor književnosti). Selektor festivala je reditelj i pisac Bratislav Petković.

Trideset treći „Nušićevi dani“ održani su od 1. do 16. aprila 2016. godine.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.